Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Mentsük meg a méheket

június

A tartalomból

- Mentsük meg a méheket! Júniusi akciónk és gondolatébresztőnk.
- Megjelent a II. Magyar Apiterápia Konferenciáról készült dupla DVD

- Api-kozmetika június

 

Mentsük meg a méheket! Júniusi gondolatébresztőnk

 Védjük a virágos növényeket!

A nyírás, kaszálás hatására megváltozik a növényzet összetétele!

A növények földfeletti elvágásával, a nyírással, kaszálásal átalakítjuk a terület növényvilágának összetételét. A mellékelt képen azt sikerült lencsevégre kapnom, hogy egy évente néhány alkalommal nyírt területen megjelennek a fűfélék - mert jól bírják a kaszálást, - és elkezdik átvenni a biológiai teret. A kép bal oldalán az az "érintetlen" nádas látható, amelyik nagy tömegben nádas továbbra is, kedves élőhelye a csigáknak. A kép jobb oldalán látható a méteresre megnőtt fűféle, amelyik virágzik. A határvonal teljesen egyenes, amelynek vonala a nyírt terület határával egyezik meg.

kaszálás hatására kipusztul pl a tarka koronafürt

A második képen két, egymással szomszédos telek látható. Mindkét telek beépítetlen, jelenleg a rókák járnak át rajta. Azaz az egyiken márcsak járnának, mert a növényzet teljes elpusztításával a rovarvirág nagyobbik részét is kipusztítja a tulajdonos.

A bal oldali képen látható a fűben megbúvó növények sokasága. Közöttük a tarka koronafürt. A pillangósvirágúak általánosan növelik a talaj értékét, a gyökerein élő baktériumok a levegőből nitrogént vonnak ki és azt a termőtalaj trágyázására használják. (Gazdagszik a föld, gazdagszik a tulajdonos.) Ezen hasznos növényeket a jobb oldali telek halált osztó kaszása mind kiirtotta. Legalább a terület egy részén meghagyta volna! Nem lakik ott, nem allergén a növény. Egyetlen hibája, hogy x centinél magasabbra van beállítva a genetikája.

A képen egy méhecse a tarka koronafürtből szipókájával nektárt vesz fel. Ha nem hagyjuk a méheket a természetben enni, akkor etetni kell őket pl. cukorral. Attól viszont gyengül a méhek immunrendszere, fogékonyabbá válnak a betegségekre.

Harmadik aspektusként a gőgről szólnék. Vannak a növények. Majd jön a tulajdonos és azt mondja, ez és ez a növény nem virágozhat, nem hozhat magot. Csupán azért, mert ivarérett korára nagyobb, mint a picire nyírt fű, de kisebb, mint a diófa. Nem baj, minden pusztuljon! Nem együttélni akar a természettel, hanem uralkodni felette. Az agyonnyírt fű és a diófa maradhat. Vesszen a pillangó, a katica és a többi piciny állat, meg azok élőhelye. Maradhat a tuja. Ami tájidegen, mérget termel és pusztítja a környezetének a növényeit. A tájidegen befészkeli magát és az őshonos növényeket irtja. Nem dohogok tovább, szegény tuja is csak élni akar. A gazdája meg városi műsterilséget erőltet a "zöldövezeti" környezetére. Nem elég a saját telke, a szomszédot is feljelenti, ha ott más nő, mint amire Ő (a gőgős nagy Ő) az ixeket tette.

Mit is mond a nyírásról egy svájci nagyváros, Szent-Gallen (pl. itt.)? A nyírt fű nem más, mint zöld sivatag. ZÖLD SIVATAG! Ha már valaki rendszeresen nyírni akarja a teljes területét, akkor legalább ne egyszerre (és lehetőleg ne géppel!). A gépi kaszálás, szárzúzás, nyírás mindent irt, nyomában a halál. A kézi kaszálás esélyt ad a szöcskéknek, a katicának! A legjobb, ha pl. a kerítés mentés a szomszédok közösen kialakítanak egy menedék zónát, ahol a növények szárba szökhetnek, virágozhatnak, és a méhek mellett a katica is felnevelheti gyermekeit.

természetvédelem gyerekeknekMit mond ugyanerről a francia gyermekkönyv, amely magyarul is megjelent? Felhívja a figyelmet arra, hogy vannak rovarok, amelyek csak egyetlen növényen élnek meg. Az apa arra tanítja a gyerekeket, hogy ezért nem szabad nyírni a ház körüli területet (9. oldal). Egy-egy növényt persze eltávolít, de nem gondolkozás nélkül mindent. (Ha keseregnék, azt mondanám, hogy ott már megint előttünk járnak, megint, megint... Ott a gyerekeknek tanítják, természetes, nálunk meg ...)

Javasoljuk, hogy mindenki gondolja át, a háza előtt, vagy a teraszánál kialakított "angolgyepp" mellett mely területeken tudja a virágos növényeket megtartani úgy, hogy azok virágozhassanak! Tartsunk egyensúlyt a zöld sivatag (mert kétségtelenül szép is lehet ha üde zöld és nem kiégett - az ivóvízzel való angolgyepp gondozásról máskor elmélkedem - , jó rajta hancúrozni, focizni) és a virágos élet mezeje között.

A méhek nélkül elpusztulna a föld kialakult ökorendszere, benne az ember. Minden ember tehet a méhek védelmében. Még a  gyerekek is! Tartson fenn mindenki legalább egy sarkot a kertjében a méheknek és a többi rovarnak! A süninek ennél több kell! Amikor ujjongunk a süni láttán és lábujjhegyre állva csodáljuk levegőnket visszatartva gyermekeinkkel, unokáinkkal akkor jusson eszünkbe, hogy a csoda csak azért van, mert vannak, akik meghagyják a tápláléklánc, élőhely lánc elemeit: növény, rovar, süni!!!

A témához kapcsolódó ötleteiket továbbra is várjuk!

Korábbi hírleveleink:

Tíz pontos első cselekvési terv.
Májusi akciók

Megjelent a II. Magyar Apiterápia Konferenciáról készült dupla DVD

II. Magyar Apiterápia KonferenciaPartnerünk elkészítette a konferencia összes előadását tartalmazó dupla DVD-t. Korlátozottan áll redelkezésre, de igény szerint újakat is gyárt. DVD vágási módszere a nézőt szolgálja. Nem egyszerűen felvette az előadásokat, de a kétnapos konferencia anyagot feldolgozta, hogy Ön a lehető legjobban használható anyagot kaphasson. Minden előadó előadása külön menüpontképnt szerepel, így Ön gyorsan ahhoz az előadóhoz tud ugrani, akire kíváncsi. Másrészről az előadó arcának megmutatása mellett hangsúlyt helyezett arra, hogy az előadások diái jól olvashatóan, a teljes képernyőt kitöltve biztosítsák azt, hogy minden dia jól látható, az anyag megismerhető legyen majdnem úgy, mintha saját maga is jelen lett volna. Azért csak majdnem, mert itt nincs lehetősége kérdezni. Megrendelését itt leadhatja, továbbítjuk.


A SZÉPSÉG api-kozmetikai fórumának juniusi rövidhírei

Az ANTI-AGING témában két közelmúltban sugárzott TV műsor is foglalkozott a méhméreg alapú kozmetikumok (ilyen pl. az APYS prémium kategóriás méhméreg arckrém is) ill. a többi méhészeti termék felhasználásával. Video linkekkel: Stílusvadász, Mentatrend.

 

Emlékezik még a 10 pontos cselekvési tervre, arra, hogy Ön is tehet apró lépést a méhekért? Ebből a hatost ismételjük meg:


méhecskeTerjessze ezen gondolatokat!


Ha barátaival beszélget, kérdezzen rá, hogy ő segít-e ici-picit a méheknek! Ismertesse vele a méhek fontosságát, és azt, hogy ő is tehet a megmentésükért!

 

Küldje el ezt a hírlevelet barátainak! Szokott vicces üzeneteket küldeni? A címlistájára most küldje el ezt az üzenetet, nagyon fontos, hogy minél többen tegyünk a méhekért!

A barátként, ismerősként kapta a levelet, akkor iratkozzon fel a hírlevélre itt!
A korábbi hírleveleket itt olvashatja.

Üdvözlettel:

Dr. Körmendy-Rácz János

Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS