Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Mentsük meg a méheket május

Mentsük meg a méheinket
Májusi akciók

2014. 05. 15.

 A tartalomból

- Mentsük meg a méheket! Májusi akciónk és gondolatébresztőnk.
- Szépség kiállítása és szakmai konferenciája Magyarországon

Mentsük meg a méheket! Májusi akciónkban kért dologra kérjük barátainkat:

1. Kérjük, hogy rendelkezzenek adójuk 1 %-ról a Magyar Apiterápiás Társaság Közhasznú Egyesület javára.

2. Védjük a virágos növényeket! Gondolják át, hogy az Önkormányzatoknál hogyan lehetne eszmecserét kezdeményezni arról, hogy tájékoztassák a lakókat: ne nyírják le a virágos növényeket!

Köszönjük! Témáink részletesen:


méhecske

1 %

Tudta Ön, hogy a méhek számos betegségben segíthetnek az embernek? Így a méhek nemcsak megporozzák a gyümölcsfáinkat, a zöldségeinket, hanem mézet, propoliszt, méhpempőt is készítenek. Védjük meg a méheket!

Adója társadalmi szervezeteknek szánt egy százalékával is segíthet! Kérjük, rendelkezzen adója 1 %-áról a

Magyar Apiterápiás Társaság javára
adószám: 18152243-1-13


méhecske

Védjük a virágos növényeket!

A virágos növények nem maradnak életben, ha évente többször levágják a föld feletti részeit, a szárát és a leveleit.

Kezdeményezzenek eszmecserét az Önkormányzatokkal, a képviselőkkel arról, hogyan lehetne a lakosságot felvilágosítani a virágos növények védelméről.

bíborkosorÓriási fejlődésnek lehetünk tanúi: A Mezőgazdasági ls Vidékfejlesztési Hivatal által folyósított területalapú támogatásoknál már nem csak az egynemű fákat tartalmazó, folyamatosan tárcsázott, szántott, ill. növényvédőszerrel sterilizált gyümölcsösök jelennek meg támogatható jogcímként, hanem a "hagyományos gyümölcsös" művelés is. Ez ugye azt jelenti, hogy a virágot adó növények is megmaradhatnak a virágzásban, az ember NEM fosztja meg kedve szerint a növényeket a virágzás lehetőségétől. Ez nemcsak a szemnek gyönyörködtető, de a biológiai sokféleséget is támogatja és a méheinkek is ad nektárt és virágport, de még a ritka, védett fajok szaporodását is elősegíti. A képen egy "hagyományos művelésű" gyümölcsösben a bíborkosbor nagyobb állományát sikerült lencsevégre kapni. A növény nem maradna életben és nem szaporodna, ha folyamatosan lekaszabolnák a leveleit, virágjait. A növény eszmei értéke 10.000 Ft / tő. Csak ezen a kicsi - c.a. 100 nm-nyi-  területen 36 tövet számoltam meg. Ez eszmei értékben 360.000 Ft-ot jelent, ami nemzeti kincsünk! Ez többszöröse egyébként a területalapú támogatás összegének. Ha kötelező lenne lekaszabolni a növényeket, akkor a gazda a közel félmillió forintos nemzeti vagyonban okozott kárral szemben részesülhetne mintegy 30.000 Ft támogatásban (3000 nm-es parcellára vetítettem).

kaszált pitypangSajnos negatív példát is fényképezhettünk. A 20 cm-es pitypangot, annak teljes virágzásában lekaszálták. Az "EMBER" szereti a szép angolgyepet. A pitypang a kaszálástól sajnos nem tudott tovább fejlődni. Nem ad több nektárt, nem ad több virágport és nem lesz termése sem. Folyamatosan kettő centiméteresre nyírni a teljes területet, azt jelenti, hogy a növényzet locsolás nélkül kiég. Locsolásra pedig általában ivóvizet használnak. Ez annyira megterheli a természetes ivóvízkészletünket, hogy az USA egyes államaiban, mint pl. Kaliformiában, már tilos ivóvízzel gyepet locsolni. A hatóságok műholdfelvételekkel ellenőrzik a gyepek zöldjének frissességét. Ha olyan zöld gyepet látnak, ahol nincs esővíz tározó, oda az "ivóvízkommandó" kiszáll és ellenőriz.

Locsolás nélkül a "növényzet" kiég, a nap fénye elbontja a humuszt, a gázok pedig elillannak. Így nemzeti kincsünk, a termőföld értéke csökken! A mértéktelen angolgyep mánia, a önmegtartóztatás hiánya tehát a két nemzeti kincs egyikét csökkenti, vagy az ivóvízkincset, vagy a termőtalajt.

Javasoljuk, hogy mindenki gondolja át, a háza előtt, vagy a teraszánál kialakított angolgyepp mellett mely területeken tudja a virágos növényeket megtartani úgy, hogy azok virágozhassanak!

 

Szépség fórum és szakmai konferencia Budapest

Beuty fórum Szépség és egészség

A kozmetikus szakma szakmai seregszemléje.

Az idei vezértéma az

ANTI-AGING,

amelyet talán legjobban az idősödéssel együttjáró külső jegyek megjelenésének késleltetési tudományának tekinthetnénk. Ennek az az egyik fontos területe a ráncok csökkentése, ideális esetben eltüntetése. Mindezt persze a lehető legtartósabban.

A 2014 évi tavasz szépség kiállítása és vására Budapesten május 10-11-én volt az immáron hagyományosnak mondható helyszínen, a SIMA csarnokban.

A szakmai programban kétszer is szóba került az apiterápia egy-egy részterülete.

Május 10-én, a nyitó előadásként a méhészeti termékek és kiemelten a méhméreg kozmetikai hatásairól esett szó. A méhméreg az egyik legalaposabban kutatott hatóanyag. Egyrészről aktív terápiás hatással rendelkezik, másrészről hatásait a bőrre is kifejti. A tudományosan bizonyított hatások között megemlíthetjük a bőr természetes megújhodásátnak, a sejtek cseréjének fokozódását, a bőr megfiatalítását, a bőr védelmi funkcióinak, fényvédő hatásának fokozódását, a baktérium és vírusellenes hatását. Az APYS Face@Beauty Care (honlap), a magyar fejlesztésű méhméreg kozmetikum tapasztalatai is bemutatásra kerültek. Az előadás lerántotta a leplet egyes, az interneten terjesztett hamis információkról is.

A másik előadás a méhméreg mellett a propolisz és a méz hatásait is taglalta. Az előadók általánosan nem ismert részleteket közöltek a méhméreg kutatásokból. A méhméreg előzetesen alkalmazva sugárvédő hatású. Azon egerek, akik kisebb mennyiségű méhmérget kaptak 20 százalékban életben maradtak egy erőteljes sugárzást követően. A nagyobb mennyiségű méhméreggel kezelt egerek 80 százaléka maradt életben. A kontrollcsoport egerei mind elpusztultak.

A szakmai program ill. egyéb tudnivalók itt.

 

méz

Az előadások kiváló lehetőséget biztosítottak a méz népszerűsítésére is. Mindkét előadáson megemlítésre került a kiskunhalasi rajzverseny és családi nap. Az előadók egy rajzot is megmutattak kiemelve a halasi általános iskolás gyermek mondanivalóját: a méz jótékony hatásai között első helyen szerepel a hosszú életethez való hozzájáulása.

A mellékelt képen Rudolf Ibolya és cikkíró látható az előadás közben. (Az előadók felvilágosító munkájukat Önkéntes munkaként végeztek, semmilyen keretből nem kaptak díjazást.) Ezúton is köszönöm a Kiskunhalasi családi méznap megrendezőinek a nagyon tartalmas programot, a kiváló rajzokat és gondolatébresztő gondolatokat!

 

 

 

 

 


méhecskeTerjessze ezen gondolatokat!


Ha barátaival beszélget, kérdezzen rá, hogy ő segít-e ici-picit a méheknek! Ismertesse vele a méhek fontosságát, és azt, hogy ő is tehet a megmentésükért!

 

Küldje el ezt a hírlevelet barátainak! Szokott vicces üzeneteket küldeni? A címlistájára most küldje el ezt az üzenetet, nagyon fontos, hogy minél többen tegyünk a méhekért!

A barátként, ismerősként kapta a levelet, akkor iratkozzon fel a hírlevélre itt!
A korábbi hírleveleket itt olvashatja.

Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS