Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


Mentsük meg a méheket

Első hírlevél

 

Tíz egyszerű dolog, amivel Ön is segíthet.

A méhek sok mindenben segítik az embert, beporozzák a gyümölcsfáinkat, az almát, a körtét, a barackot és a meggyet, a cseresznyét, a málnát... De a zöldségek, mint pl. paradicsom, dinnye, hagyma beporzásánál is segítenek.
A beporzó rovarok nélkül nincs fütyülős sárgabarack-pálinka, nincs kisüsti szilvapálinka, nincs cseresznye, nincs meggy, nincs rumos meggy, nincs szilvás gombóc, nincs baracklekvár, nincs sütőtök alapú bébiétel, nincs savanyú uborka, nincs napraforgóolaj, nincs szotyi, nincs repceolaj, nincs akácméz sem. Nincs mákos tészta, csak hogy a növényi eredetű ételeinkről beszéljek, amelyek a rovari megporzástól függenek.
De a takarmányokkal is baj lenne!
A méheket a teremtés csodájaként lehet számon tartani:
- szuper intelligensek (van térkép a fejükben, követik a nap mozgását, megérzik az időjárás-változást előre)
- táncolnak – és ezzel „mondják” el a testvéreiknek, hogy merre találtak nektárt, virágport vagy propoliszt
- olyan fegyverük van, amelyet emlősök ellen használva elpusztulnak;
- olyan csodákat készítenek, mint a méz, a propolisz, a méhpempő és a méhkenyér

Az ember sok-sok bajára gyógyírt adnak a méhek (apiterápia). Most Nekik is jól esne egy kicsi segítség!

Kemény idők járnak a méhekre, de Ön is tehet azért, hogy egy kicsit segítsen védeni, óvni a méheket! Az Ön segítségével a méhek és más beporzó rovarok kaphatnak esélyt a modern kor okozta komoly nehézségben!
Több országban, mint pl. Anglia, a dongók egyes fajai szinte teljesen eltűntek, és sokféle lepke is a kihalás szélére került. Magyarországon is van tennivaló!

 

Minél több lépésben tud segíteni, annál több segítséget ad a beporzó rovaroknak, közöttük a mézelő méheknek is.

Méhek nélkül kihal az emberiség. Segítsen a kedvezőtlen folyamatok megállításában, egy-egy apró lépéssel Ön is tehet a méhek védelme érdekében!

 

Ön egyedül is tehet valamit, a közösség pedig nagyon sokat tehet!

..... és itt vannak a tippjeink, kérjük, hogy amikor teheti, tegyen Ön is valamit a méheink védelmében!


 

Segítsen megmenteni  a méheket, teremtsen élőhelyet nekik!

A méhek védelmében Ön is sokat tehet a kertjében, erkélyládájában! Ültessen virágokat úgy, hogy minden időszakban legyenek virágzó növények közöttük! A méhek különösen kedvelik a kora tavaszi virágokat, ilyenkor életfontosságú nekik a finom nektár és a virágpor. A tavaszi virágok közül a krókuszok, a hóvirág és a borbolyák is ilyenek. De korai virágport ad a fűzfa és a som is!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kiadott egy könyvet, amely a méheknek kedves virágokat, fákat gyűjtötte egy csokorba. A gyönyörű fotókkal illusztrált könyv megmutatja minden egyes növény virágját közelről is!

A virághagymákat lehetőség szerint a helyi kertész szaporításából vásárolja! A nagyüzemi vetőmag és virág-hagyma termesztés gyakran jár együtt a nagymennyiségű rovarölő szer használatával, mint pl. a neonikotinoidokkal. Miért ne venne magyar kertészetben előállított szaporítóanyagot, hagymát, magot?

Ha ugyanezen szaporítóanyagokat bio kertészetben vásárolja, akkor biztos lehet benne, hogy a magok, virághagymák előállításakor sem sérültek a méhek.

Kérjük, ne felejtse el, hogy a növényeknek tápanyagra és vízre is szükségük van. A tápanyag legjobb formája a szerves trágya – nem mellesleg ez egyes dongófajok házépítésekor is felhasznált alapanyag.A régmódi a legjobb!

Ha növényt választ a kertjébe, jegyezze meg, hogy az egyszerű, régi fajták jobbak, mint az agyontenyésztettek. A gyógynövények általában is hasznosak a méheknek, míg illóolajuk elűzi a káros rovarokat. Ültessen rozmaringot, zsályát és „méhdoktorfüvet” –  ez a citromfű. A régi fajok együtt alakultak a méhekkel, így a virág kialakítása, a nektárhozama kedvez a méheknek, akik velük együtt éltek évszázadok óta a kertekben.

 

Ha nagy a kertje, vagy kevés a környéken a méhecske, fogjanak össze néhányan a szomszédok, és béreljenek egy kaptárt. A kaptár méhei elsősorban a környék fáit fogják beporozni. Minap a rendelőben panaszkodott egy nyolcvanhárom éves bácsi: virágzik a sárgabarackfája, és nincs rajta méhecske. Ennek sajnos több oka van, az egyik, hogy a tavasz lerövidült, és sok-sok fa egyszerre virágzik. A méhek nem tudnak több virágot bejárni, mint amennyit be tudnak járni. Így minél távolabb van egy fa a kaptártól, annál nagyobb valószínűséggel nem kerül rá sor, nem jutnak el a méhek hozzájuk.méhecskeMentse meg a méheket a csodálatos vadvirágokkal!


Ültessen vadvirágokat is a kertjébe, legalább egy szigetben. Ha a szomszédok esetleg összefognak, akkor lehet a kerítés mentén minden szomszédnak 1-1 méternyit a vadvirágoknak biztosítania. Ez már két méter széles virágfolyosót eredményez. Tavaszi és késő őszi kaszálással „rendben” lehet tartani a területet! Képezhet a vadvirágokból ágyást is. Ha van egy farakása, annak egyik oldalán vadvirágokkal még a sünöknek is kedvező szigetet alakíthat ki! Ültethet pipacsot, facéliát, terjőke kígyósziszt, szarvaskerepet is.

 

A gyepfelületeknél ne nyírja le egyből az első 10 cm-es füvet, hanem hagyja benne a virágokat elvirágozni: úgy, mint pl. a martilaput, a pitypangot, a lóheréket, a százszorszépet, a vörös heréket...

Nyár végén hagyhat egy kis aranyvesszőfüvet. Díszfák között a japánakác, a császárfák és az evódiák is nagyon kedveltek a méhek által.

Virágzásban, szárazságban esténként locsolja meg kedves növényeit. Egy fára legalább 40 liter víz jusson alkalmanként, viszont nem kell minden nap locsolni.

 Gondolja meg kétszer, mielőtt rovarölő szereket kezd el használni a saját kertjében, környezetében.

Ha a méheknek is akar segíteni, amikor kedves növényeit más rovarkártevőkkel szemben meg kívánja védeni, akkor próbálja meg a „bio”- (természetes) növényvédelmet. Ha támogatja a madarakat, akkor ők is segítenek Önnek egy természetes rovarkártevő elleni védekezésben.

Másik lehetőség a feromoncsapda alkalmazása. A feromoncsapda olyan illatanyag, amely az adott rovar egyik nemi egyedeit, pl. a hímeket a női illatanyagokkal csapdába csalja. Előnye, hogy az illatanyagra csak egyetlen rovar reagál. A növényi feromonok nagy szakértője a Magyar Tudományos Akadémia szakintézete. (Web link pl. Csalomon.)

A neoniktionidok pl. nagyon erős szerek. A talajban akár 10 évig is megmaradnak, hogy aztán egyes növények felszívják azokat, és megjelenjenek a növény virágjában, levelében, termésében. A növények nedveit a méhek is fogyasztják, az negatív hatással van a méhekre. A neonicoitinoidok közé tartoznak az alábbi hatóanyagok, amelyeket a vásárláskor a címkén megtalál: imidacloprid, Acetimacloprid, Clothianidin, Thiacloprid, Thiamethoxam, Dinotefuran és Nitenpyram. Ha ilyen hatóanyagok vannak a házi szerben, nagyon óvatosan bánjon azzal! Nagy veszély a neonikotionidok túladagolása. A neonikotionidok nagyon erős rovarölő szerek, 6000-szer erősebbek, mint a hírhedt DDT! A spriccelésnél szigorúan csak a javasolt mennyiséget alkalmazza, ne csöpögjön a növényről a permet!!!

 Készítsen a dongóknak, poszméheknek fészkelésre alkalmas helyeket!


A mézelő méheknek a méhészek biztosítanak kaptárakat. Azonban több száz másféle méh, dongó, poszméh segít a beporzásban. Gondoljunk rájuk is! Egy-egy felesleges madáretetőt elfoglalhatnak, hagyjuk őket! Egy köteg üreges bot, nád is szolgálhat „házikóul”.

Ha valamely fáján méhrajt lát, akkor nem kell megijednie. Egy éppen érkező méhraj ugyan zajos, de a méhek ilyenkor általában teljesen veszélytelenek – tele van a mézgyomruk mézzel, és nem tudnak szúrni – , és nem bántják az embert. Néhány nap múlva, amikor a mézgyomor már kiürül – előfordulhat a szúrás, de csak akkor, ha útvonalukba kerül, vagy piszkálja őket az ember. A Katasztrófavédelem aktív kapcsolatot alakított ki a méhészekkel, akik szakszerűen áttelepítik a méheket. A helyi önkormányzatok is ismerik a helyi méhészek neveit és címeit, ők is tudnak Önnek segíteni a megfelelő szakember kiközvetítésében. Kérjük, ne fújja le a méheket darázsirtóval, rovarirtóval! 


méhecskeTerjessze ezen gondolatokat!


Ha barátaival beszélget, kérdezzen rá, hogy ő segít-e ici-picit a méheknek! Ismertesse vele a méhek fontosságát, és azt, hogy ő is tehet a megmentésükért!

 

Küldje el ezt a hírlevelet barátainak! Szokott vicces üzeneteket küldeni? A címlistájára most küldje el ezt az üzenetet, nagyon fontos, hogy minél többen tegyünk a méhekért!

Ahogy a méheknél látjuk, sok kicsi sokra megy, így működik ez az embereknél is: sok kicsi sokra megy. Tegyen Ön is egy-egy kicsi lépést, és már segített is!

Van médiakapcsolata? Segítsen, hogy mindenki megtudja, tehet a méhekért! Küldje el nekik is ezt az e-mailt!


méhecskeÓvatosan válassza meg a mézet, amit megvásárol!Amikor mézet vásárol, mindig hús-vér méhésztől vegye! A helyi méhészét megismerheti, szomszédoktól véleményt hallhat! A méhész figyel a méheire. Nagyüzemi méz kapható a multinacionális üzletláncokban, ahol sokszor csak annyit árulnak el, hogy az üveg tartalma EU és nem EU méz keveréke. Sem azt nem tudjuk meg, hogy honnan származik a méz, sem azt, hogy hány százalékban keverték bele azt. Sajnos sok-sok mesterségesen előállított mézszerű cukorszirupot árusítanak mézként. A nagy áruházláncokban eltűnik a felelősség, a helyi méhészét Ön minden héten megtalálja a piacon!

Ha a méhésztől vásárol, segít fenntartani a méhállományt, aminek a fék megporzásában, a gazdag gyümölcshozamban látja majd a hasznát.


méhecskeLegyen Ön is aktív, ez mindannyiunk ügye!

Tudta Ön, hogy a méhek számos betegségben segíthetnek az embernek? Amikor egy kínai professzort megkérdeztem, hogy van-e olyan betegség, amikor minden más gyógymódot megelőzően apiterápiát alkalmazna, azt válaszolta, hogy igen. A sokízületi gyulladás (rheumatoid artritis). Más betegségeknél is segíthet, mint pl. a daganatos megbetegedések vagy a szklerózis multiplex, illetve a köszvény. Kicsit részletesebben a Magyar Apiterápiás Társaság honlapján olvashat.  Ha Ön segíti a méhek gyógyító hatásainak magyar megismertetését, akkor hozzájárul ahhoz, hogy több természetgyógyász rendelőben legyen majd méhecske!


Adója társadalmi szervezeteknek szánt egy százalékával is segíthet! Kérjük, rendelkezzen adója 1 %-áról a

Magyar Apiterápiás Társaság javára
adószám: 18152243-1-13

A felajánlásokból a kínai szakirodalomból tervezünk részleteket magyarra fordíttatni. Egy fejezet, az ALS gyógyítása már elkészült!méhecske

Szólaljon fel, nyilvánítson véleményt, és ha döntéshozó, gondoljon a méhekre is!

Írjon levelet a parlamenti képviselőjének! Kérje, hogy csak olyan törvényeket, miniszteri rendeleteket, kormányhatározatokat támogasson, amelyek a méhek túlterhelésében és tönkretételében nem játszanak szerepet:

1. Csak olyan pályázatokat írjon ki az állam ú.n. megújuló energiaforrások hasznosítására, amelyeknél a „biodízel kazánok”, a „faelgázosító kazánok” pályázati beszerzése esetén biztosított a biológiai egyensúly. Sok helyen úgy kaptak önkormányzatok pályázati pénzeket biomassza kazánokra, hogy nem biztosított a környezetben az éves biomassza termelődése úgy, hogy annak elvétele a természetből ne okozzon visszafordíthatatlan károkat. „Fakombájnok” darálják le a harmincéves vízparti füzeket, és biztosítják egy évre az iskola biomassza kazánjának a fűtési alapanyagot. Nincsenek hatástanulmányok, amelyek az éves biomassza-növekmény és az éves biomassza-kitermelés egyensúlyát biztosítanák. Így adódhat az, hogy megyényi területekről tűnik el a korai virágport adó fűz – a méhek fontos virágpor forrása.

2. A közösségi parkokban lehetőség szerint ne alkalmazzanak neonikotionidokat, illetve a talajban felhalmozódó kémiai anyagokat. A talaj nemzeti kincs, nem szabad a napi érdekek miatt mérgekkel telepumpálni! Egyes anyagok lebomlása sok tíz év. A DDT még mindig kimutatható a talajból. A mostani szerek hatezerszer erősebbek, mint a hírhedt DDT volt!

3. Kérje önkormányzati képviselőjétől, hogy ne hagyja az önkormányzat az összes zöldterület centiméteresre történő ledarálását fűnyírás címszóval. Annál nagyobb biodiverzitás-rombolást, mint a hetente 5 cm-esre történő fűnyírás, nem is nagyon lehet megvalósítani. Talán csak a teljes betonozással. A monokultúrás gyep a virágpor szempontjából nem más, mint zöld beton, zöld sivatag!

4. Hívja fel képviselője figyelmét arra, hogy nemcsak az ércek, a szőlőtőkék képviselnek nemzeti kincset, de az erdeink, mezeink virágpora is nemzeti vagyon! A virágport adó növényekkel ugyanúgy kell bánni, mint minden vagyonelemmel, gondosan, megtervezetten, védve azt!


méhecskeSegítsen a méhek megmentésében, fogyasszon organikus bioélelmiszereket!

A nagyüzemi gazdaságok neonikotinoidokat és peszticideket nagy mennyiségben használnak. Ezek a magon keresztül a növényekbe és onnan részben a polcokra kerülnek.

Ezen anyagok alacsony dózisban is ártanak a méheknek, amelyek ha éppen nem is pusztulnak el azonnal, de pl. eltévednek, és nem érnek soha haza. Ha Ön ezen vegyszerektől mentes gazdálkodásból vásárol, akkor ahhoz segíti a gazdákat, hogy minél nagyobb területen NE alkalmazzanak veszélyesen mérgező anyagokat, hanem biológiailag tolerálható védekező szereket.


Ha Ön csak egy erkélyládában ültet pl. borsót vagy babot, meg fog lepődni, hogy mennyi termése lehet! És ilyenkor lehet Ön bio, nem kell erős vegyszereket alkalmaznia!


Amikor elkölti Ön a saját pénzét, titokban mindig szavaz is!

Ha vásárlásaikor csak egy-két bio terméket vásárol a sok többi között, az azért meglátszik az eladás havi statisztikájában, és ezzel jelzést ad a kereskedőknek, a nagykereskedőknek és végső soron a mezőgazdászoknak: van a bióra igény!

Ilyen egyszerű ez az egész!

Egy-egy bioélelmiszer vásárlásával Ön a méhekért is tesz valamit (a saját egészségének megóvása mellett!).


Kapcsolódó videó:

A méhek élete

Jelentkezzen fel hírlevelünkre itt!

Terjessze a  hírlevelet, védje a méheket! Köszönjük!

 

Dr. Körmendy-Rácz János

www.apiterapia.hu
Magyar Apiterápiás Társaság elnöke
A méhek nélkül nem tudunk gyógyítani, de lassan enni sem!

Nyomtatható verzió   Nyomtatható verzió       
Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS