Magyar Angol
Üdvözli a www.apiterapia.hu! Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó

Hírlevelek

Feliratkozás hírlevélre


A mézek geográfiai eredetének vizsgálati módszerei

A méhészeti termékek tekintetében rendkívül fontos a bizalom. A bizalom egyik kérdése az eredet megjelölése. A kilencvenes évekig csak egy-egy komponens, mint 5-hydroxymethylfurfural (HMF), szárazanyag tartalom, enzimaktivitás, nitrogéntartalom, mono- és diszaharidok, a növény,- ill. méhegészségügyi kezelések maradványszerei elemzése nem tette lehetővé a származási hely megállapítását. Készültek több komponens figyelembevételére modellek, amelyek a flavonoidok arányára, a virágporok aroma komponenseire ill. más speciális markervegyületek vizsgálatára alapoztak. Más kezdeményezések más fizikai és kémiai jellemzőket vizsgáltak, mint pl. a többszörös cukrokat, aminosav összetételt, nyomelemeket. A modern statisztikai eljárásokkal ezek mindegyike ötvözhető egy olyan eljárásba, amely a származási terület pontosabb megállapításának irányába halad.

 

Elke Anklam(1997): A review of the analytical methods to determine the geographical and botanical origin of honey; European Commission, DG Joint Research Centre, Environment Institute, I-21020 Ispra, Italy; http://dx.doi.org/10.1016/S0308-8146(98)00057-0; [Forrás: eredeti cikk]

Főoldal | Sitemap | Fórum | APYS